Zadar

Zadar

Još prije četrdesetak godina Alfred Hitchcock proglasio je zadarski zalazak Sunca „najljepšim na svijetu“. S njegovim mišljenjem slažu se i brojni turisti koji uživaju u pogledu na zagrljaj mora, zalazećeg Sunca i neba uz zvukove svjetski poznatih i jedinih Morskih orgulja te čaroliju svjetlosti nove urbane instalacije Pozdrav Suncu.

Stari grad Zadar se smjestio na poluotoku, a ono što ga simbolizira je ulica Kalelarga, gdje se nalaze najpoznatiji caffe barovi, trgovine, restorani, te crkva Sv. Donata sagrađena u 9. stoljeću na ostacima rimskog foruma, u kojoj se danas zbog izvrsne akustike održavaju razni glazbeni programi. , crkva svete stosije, crkva svetog krsevana, trg petra zoranica, kao i uske ulice u samom centru prepune radosti poznate pod nazivom Varos!

Zadar

Zadar je jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta, kojeg je i londonski Times proglasio „središtem zabave na Jadranu“, a Guardian „novom hrvatskom prijestolnicom cool-a“. Osvojit će Vas svojom posebnom atmosferom i bogatim životom – bilo danju ili noću. Ljeti je Zadar domaćin Glazbenim večerima u sv. Donatu, Zadarskom kazališnom ljetu, Festivalu suvremene glazbe, KalelargArt - Street art festivalu, te urbanom festivalu Zadar snova. Zasigurno ćete se zabaviti i na The Garden Festivalu, Noći punog miseca, Millennium Jump-u ili na jednom od koncerata svjetskih glazbenih atrakcija.

Zadar

Nadomak ste i trajektnog pristanista smjestenog na poluotoku pa trajektnim prijevozom ste u tren do otoka kojih je u izobilju u zadarskom arhipelagu!Zračni promet,suvremene međunarodne zračne luke (9 km udaljene od centra), spaja Zadar s većim hrvatskim gradovima te nekim glavnim europskim gradovima (London, Dublin, Berlin, Stockholm, Bruxelles, Beč, München, Oslo, Zürich, Stuttgart, Köln, Düsseldorf)..

Arhipelag koji broji 24 veća i čak 300-tinjak malih otočića, 3 parka prirode - Telašćica, Sjeverni Velebit i Vransko jezero te 5 nacionalnih parkova - Paklenica, Plitvice, Kornati, Krka i Velebit svrstavaju Zadar i njegovu okolicu u sam vrh turističke ponude Hrvatske.

Izleti

Izleti

Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Kornati veći je dio Kornatskog akvatorija, koji je 1980. godine, zbog izuzetnih krajobraznih ljepota proglašen nacionalnim parkom.

Park prirode Telašćica

Zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti,ova uvala, okružena s 13 otoka i otočića, a sadrži i šest otočića unutar uvale, proglašena je Parkom prirode 1988.

Nacionalni park Paklenica

Između najvišeg vrha Velebita ( Vaganski vrh,1758 m) i obale Jadranskog mora, na površini od 95 km2 , prostire se NP Paklenica.

Park prirode Vransko jezero

Jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti.